Συμμετοχή της Datamed στην Υλοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό, έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr.
Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Η εγγραφή γίνεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ehealth.gov.gr, από όπου ενεργοποιείται το Υποσύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Datamed, ως Υπεργολάβος της Ένωσης εταιρειών “ΟΤΕ AE - Byte Computer ABEE” και σε συνεργασία μαζί τους, σχεδίασε και υλοποίησε με πλήρη επιτυχία για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ, το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας – Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, μέσω του οποίου γίνεται η εγγραφή του πολίτη στη νέα υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αναπτύχθηκε ως επέκταση του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (έργο με κάλυψη 98% σε εθνικό επίπεδο, συμμετοχή ανά μήνα 11.000 φαρμακείων, 40.000 γιατρών, 6.000.000 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, 2.000.000 διαγνωστικών παραπεμπτικών, υπηρεσιών συνταγογράφησης σε 2.600.000 πολίτες, έκδοση παραπεμπτικών για ιατρικές πράξεις σε 1.000.000 ασθενείς) και διαθέτει μεταξύ άλλων και εξειδικευμένα υποσυστήματα εθνικής εμβέλειας, όπως Ηλεκτρονικό Σύστημα Ραντεβού (καθημερινά κλείνονται 25.000 ηλεκτρονικά ραντεβού), Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας (Patient Summary), Πρόσβαση Ασθενούς στα Δεδομένα του (Patient Access), Συγκατάθεση Ασθενούς (Patient Consent).
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, θα αποφέρει τριπλό όφελος. Πρώτον θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, και μάλιστα σε μία εποχή που οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται. Δεύτερον, θα απαλλάξει τους γιατρούς από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε περιστατικά που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους, ειδικά τη στιγμή που δίνεται η μάχη με τον κορωνοϊό. Τέλος θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις.

Οδηγός για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης

Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, μπείτε στο https://ehealth.gov.gr/


#ehealth #eprescription #digitalhealth