Μελέτη της Datamed για το 42ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Δεκτή έγινε η μελέτη που υπέβαλε η ερευνητική ομάδα της Datamed, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, στο 42ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 14 Μαΐου. Η μελέτη με τίτλο "Ανάλυση Κατανομής Νεφροπαθών, με χρήση της εφαρμογής που υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Συντονισμού και Ελέγχου Μεταμοσχεύσεων TransMED" (Γιούλη Μενουδάκου, Αντώνης Μπιλλήρης, Χαράλαμπος Καρανίκας, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, Άγγελος Καϊάφας, Ε. Θηραίος), εξετάζει την κατανομή του Εθνικού Μητρώου Νεφροπαθών, κατά τη χρονική διάρκεια 2002-2015 αλλά και τις αλλαγές/βελτιώσεις που προέκυψαν στο σύστημα μετά την ΥΑ του 2011, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα TransMed, που υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Συντονισμού και Ελέγχου Μεταμοσχεύσεων.
Αναλυτικά η περίληψη της μελέτης:
"Σκοπός: Η παρούσα μελέτη εξετάζει την κατανομή του Εθνικού Μητρώου Νεφροπαθών, κατά τη χρονική διάρκεια 2002-2015 αλλά και τις αλλαγές/βελτιώσεις που προέκυψαν στο σύστημα μετά την ΥΑ του 2011, αξιοποιώντας τις πληροφορίες που προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα TransMed, που υλοποιεί το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Συντονισμού και Ελέγχου Μεταμοσχεύσεων.
Υλικό - Μέθοδος: Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν τα αναλυτικά δεδομένα του Εθνικού Μητρώου Νεφροπαθών, όπως αυτά καταγράφονται στο πληροφοριακό σύστημα TransMed κατά τη χρονική διάρκεια 2002-2015, ανά νοσοκομείο που διαχειρίζεται μεταμοσχεύσεις νεφρών. Το TransMED υποστηρίζει την τήρηση εθνικών αρχείων δωρητών, δοτών και ληπτών, καθώς και τη διαχείριση λίστας αναμονής ληπτών, ενσωματώνοντας τους διεθνώς καθιερωμένους αλγόριθμους για τη διασταύρωση ιστοσυμβατότητας και τη μοριοδότηση υποψήφιων και αυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν τη βάση της παρούσας μελέτης για το σύνολο των νοσοκομείων.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της μελέτης φανερώνουν σύνολο μεταμοσχεύσεων από το 2002 έως το 2012, 130, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2%. Από το 2013 έως τον Οκτώβρη του 2015, έχουν πραγματοποιηθεί 48 μεταμοσχεύσεις νεφρού, ποσοστό 3,1% του συνόλου των υποψηφίων. Ο μέσος χρόνος αναμονής των υποψήφιων ληπτών είναι 6 χρόνια. Οι υποψήφιοι δότες ανήκαν σε ποσοστό 85,4% σε ηλικίες 0-66 ετών, ενώ οι υποψήφιοι λήπτες σε ποσοστό 76,6% σε ηλικίες 0-60 ετών. Συμπεράσματα: Η μελέτη συμπεραίνει ότι το «Τοπικό» νεφρό ευνοούσε τις Μονάδες της περιφέρειας που λάμβαναν μεγάλο ποσοστό μοσχευμάτων. Επιπλέον, ο νέος τρόπος κατανομής που προέκυψε από την ΥΑ φαίνεται δικαιότερος για τους υποψηφίους, καθώς μεταμοσχεύονται βάσει της προτεραιότητας τους, ενώ σε συνδυασμό με την τραγική μείωση των διαθέσιμων μοσχευμάτων, φαίνεται να πλήττει τις Μ.Μ.Ν. της περιφέρειας, που συγκεντρώνουν μικρό αριθμό υποψηφίων. Επίσης, τα μοσχεύματα κατευθύνονται προς τις Μονάδες που αξιολογούν/διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τους Υπερευαισθητοποιημένους. Καθοριστικής σημασίας για τη κατανομή η προτεραιότητα των Υπερευαισθητοποιημένων και στους 2 νεφρούς: το 2015 το 1/3 που μεταμοσχεύονται είναι Υπερευαισθητοποιημένοι, ενώ το 2012, μόλις το 1/5 ήταν Υπερευαισθητοποιημένοι. Τα ευρήματα φανερώνουν ότι εξακολουθεί η μεγάλη εισροή υποψηφίων στο Λαϊκό (σχεδόν το 50% των υποψηφίων)με την εισροή των υποψηφίων στις Μονάδες της Περιφέρειας να είναι Εξαιρετικά χαμηλή."