Συμμετοχή της Datamed στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημ. Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας
Η Datamed συμμετείχε δυναμικά στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας, που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στο ξενοδοχείο Divani Caravel, μεταξύ 21 και 23 Μαρτίου.
Την Τρίτη 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών φροντιστηρίων και συγκεκριμένα στο session "Διαχείριση Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία", ο Αντώνης Μπιλλήρης, Αν. Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Ηλεκτρονικές Εφαρμογές Υγείας».
Η Στέλλα Ελευθερίου έκανε "Παρουσίαση - Εκπαίδευση στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή Εθνικό Μητρώο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία", που υλοποιήθηκε από την Datamed.
Ο Χάρης Καρανίκας ήταν συντονιστής του τραπεζιού.
Την Τετάρτη 23 Μαρτίου, στην ενότητα των ελεύθερων ανακοινώσεων, ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, εκπροσωπώντας την ερευνητική ομάδα της Datamed, παρουσίασε μελέτη, με τίτλο "Ανάλυση Κόστους-Οφέλους Ρομποτικής, Λαπαροσκοπικής και Ανοιχτής Ολικής Προστατεκτομής και Ενεργής Παρακολούθησης για τη Θεραπεία Ασθενών με Μέσου-Ρίσκου Τοπικό Καρκίνο του Προστάτη". Η μελέτη αυτή εξετάζει τη σχέση κόστους οφέλους τριών χειρουργικών τεχνικών, για την αντιμετώπιση μέσου ρίσκου τοπικά εντοπισμένου (χωρίς μετάσταση) καρκίνου του προστάτη -της ρομποτικής προστατεκτομής, λαπαροσκοπικής προστατεκτομής και ανοιχτής ολικής προστατεκτομής- και τις συγκρίνει με την ενεργή παρακολούθηση του καρκίνου.
Αναλυτικά η περίληψη της μελέτης παρακάτω:
"Σκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη εξετάζει τη σχέση κόστους οφέλους τριών χειρουργικών τεχνικών, για την αντιμετώπιση μέσου ρίσκου τοπικά εντοπισμένου (χωρίς μετάσταση) καρκίνου του προστάτη -της ρομποτικής προστατεκτομής, λαπαροσκοπικής προστατεκτομής και ανοιχτής ολικής προστατεκτομής- και να τις συγκρίνει με την ενεργή παρακολούθηση του καρκίνου, στη Μεγάλη Βρετανία.
Υλικό - Μέθοδος: Η μελέτη υλοποίησε δέντρα απόφαση, χρησιμοποιώντας το μοντέλο Markov, στο πρόγραμμα TreeAge Pro 2009, για τη διενέργεια της ανάλυσης κόστους οφέλους των υπό εξέταση τεχνικών αντιμετώπισης. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από αναλυτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και περιλάμβαναν τόσο κλινικές δοκιμές, όσο τρίτες αναλύσεις κόστους-οφέλους και άλλες διαθέσιμες πηγές. Χρησιμοποιήθηκε χρονικός ορίζοντας 10 ετών και θεωρήθηκε ως ανώτατο όριο αποζημίωσης τα £30.000, σύμφωνα με το NICE 2008. Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσαν άντρες 65 ετών, που διαγνώστηκαν με μέσου ρίσκου τοπικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Το κύριο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν το κόστος ανά ποιοτικά-προσαρμοσμένο έτος ζωής (QALYs).
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης εμφανίζουν £1,246.39/QALY για την ανοιχτή ριζική προστατεκτομή, £347.28/QALY για την ενεργή παρακολούθηση, £1,467.66/QALY για τη λαπαροσκοπική προστατεκτομή και £1,819.19/QALY για την ρομποτική προστατεκτομή. Επιπλέον, η ρομποτική προστατεκτομή ήταν η αποδοτικότερη τεχνική ως προς το όφελος, ενώ η ενεργή παρακολούθηση η τεχνική με το μικρότερο κόστος. Παρόλαυτα, η ανοιχτή ριζική προστατεκτομή ήταν αυτή με την υψηλότερη σχέση κόστους-οφέλους για ανώτατο επιθυμητό όριο αποζημίωσης τις £30.000. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν ανεξάρτητα του ανώτατου επιθυμητού ορίου αποζημίωσης σε λογικά πλαίσια. Συμπεράσματα: Η μελέτη συμπεραίνει πως για το εξεταζόμενο γκρουπ ασθενών, η ανοιχτή ριζική προστατεκτομή είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία. Το συμπέρασμα θεωρείται μεταφέρσιμο στο ελληνικό περιβάλλον, καθώς παρόλες τις αποκλίσεις στις τιμές κόστους και στις τιμές οφέλους (QALYs), τα όρια που εξετάστηκαν ήταν ιδιαίτερα ευρέα, ώστε να υπερκαλύπτουν τυχόν αποκλίσεις."