"11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας"

Δύο Δημοσιεύσεις της Ερευνητικής Ομάδας της Datamed στο "11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας"

Η ερευνητική ομάδα της Datamed, στα πλαίσια του ερευνητικού της έργου προχώρησε στην υποβολή δύο ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση στο "11ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας", που διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας στις 10-12 Δεκεμβρίου, στο Hilton.

Η πρώτη μελέτη (Αντώνης Μπιλλήρης, Μιχάλης Παπαδάκης, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης, Χαράλαμπος Καρανίκας, Γιάννης Καμπούρης: Στατιστικοί Δείκτες Απόδοσης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με τη Χρήση του Qlikview), η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, έχει σκοπό την υλοποίηση και παρουσίαση Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPI's) του νοσοκομείου με τη χρήση του Πληρφοριακού Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας Qlikview, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, από χρήστες κλειδιά του νοσοκομείου.

Αναλυτικά, η περίληψη της μελέτης παρατίθεται παρακάτω:

Σκοπός: Σκοπός του έργου ήταν η υλοποίηση Βασικών Δεικτών Απόδοσης (KPI's) του νοσοκομείου  με τη χρήση του ΠΣ Επιχειρηματικής Ευφυΐας Qlikview, ώστε να είναι δυνατή η άμεση επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων, από χρήστες κλειδιά του νοσοκομείου.

Υλικό-Μέθοδος: Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνουν οικονομικά – κλινικά και λειτουργικά στοιχεία του νοσοκομείου, όπως αυτά καταγράφονται στα πληροφοριακά συστήματά του (HIS, LIS, ERP, HRM). Για το παρόν έργο υλοποιήθηκαν στατιστικές αναφορές που αφορούν στο Γραφείο Κίνησης (ισοζύγιο εισερχομένων, πληρότητα κλινών, κατάσταση αναμενόμενων νοσηλειών), στο Φαρμακείο (αναλώσεις φαρμάκων, συγκριτική κατάσταση δαπανών φαρμάκων ανά κλινική ανά έτος, αναλογίες αναλώσεων πρωτοτύπων-γεονοσήμων, κ.λ.π.), στο Λογιστήριο (ισοζύγιο πελατών, προμηθευτών, αποθήκης, χρηματοοικονομικές αναφορές), στις κλινικές (θνησιμότητα, θνητότητα 30 ημερών, καταστάσεις νοσηλειών, κατάσταση επανεισαγωγών στη ΜΕΘ, νοσηλείες ανά ηλικία και τύπο περιστατικών), στη Διοίκηση (πληρότητες ορόφων, κλινικών και κλίνης, χρόνοι αναμονής, δείκτες ESY.net, δείκτες χρησιμοποίησης πόρων, διάστημα εναλλαγής κλινών). Η σύνδεση των αναφορών με τα δεδομένα έγινε μεσω τυποποιημένων διασυνδέσεων στις Βάσεις Δεδομένων των Π.Σ. του Νοσοκομείου από εργαλεία του QlikView.

Αποτελέσματα: Η υλοποίηση του παρόντος έργου κατέστησε δυνατή την εύκολη και δομημένη πρόσβαση από το προσωπικό σε στατιστικές αναφορές, οι οποίες έπαψαν να είναι στατικές και δόθηκε στο χρήστη η δυνατότητα για δυναμική επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων των πληροφοριακών συστημάτων. Επιπλέον, έγινε δυνατή η γρήγορη και άμεση πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την πληροφορία που υπήρχε στα Π.Σ. του Νοσοκομείου από το 1993. Ενδεικτικά, υπάρχουν δείκτες με υπερ-δεκαετή απεικόνιση δεδομένων από το 2000 μέχρι σήμερα. Συμπεράσματα: Η υλοποίηση του έργου, αξιοποιώντας πρωτοποριακές μεθόδους επεξεργασίας big data που προσφέρονται από το QlikView, συνέβαλλε σημαντικά στη βελτιστοποίηση της χάραξης στρατηγικών για τη βελτίωση οικονομικών και διοικητικών δεικτών του νοσοκομείου, αλλά και στη στοχευμένη διάχυση πληροφόρησης προς τους χρήστες.


Η δεύτερη μελέτη (Αντώνης Μπιλλήρης, Χαράλαμπος Καρανίκας, Ηλίας Μαγκλογιάννης, Όλγα Παπαδοδήμα, Αριστοτέλης Χατζηιωάννου, Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Σχεδίαση και Υλοποίηση Φακέλου Υγείας για τη Διαχείριση και Υποστήριξη Κλινικών Αποφάσεων για Ασθενείς με Μελάνωμα) εκπονήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Promise και εξετάζει κατά πόσο ο  Φάκελος Υγείας δύναται να επεκταθεί για να ενσωματώσει ετερογενή, πολυεπίπεδα (-omics, ιστολογικών και κλινικών) δεδομένα, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική και ολοκληρωμένη υποστήριξη των κλινικών αποφάσεων για ασθενείς που πάσχουν από μελάνωμα.
 

Αναλυτικά, η περίληψη της μελέτης παρατίθεται παρακάτω:

Σκοπός: Η παρούσα μελέτη, στα πλαίσια του έργου Promise, εξετάζει κατά πόσο ο  Φάκελος Υγείας δύναται να επεκταθεί για να ενσωματώσει ετερογενή, πολυεπίπεδα (-omics, ιστολογικών και κλινικών) δεδομένων, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική και ολοκληρωμένη υποστήριξη των κλινικών αποφάσεων για ασθενείς που πάσχουν από μελάνωμα.

Υλικό - Μέθοδος: Ύστερα από εκτενή μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας και των διεθνών βέλτιστων πρακτικών, επιλέχθηκε μία κατανεμημένη αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΗΦΥ) (Σχήμα. 1), περιέχοντας  τα παρακάτω επίπεδα: Βάση Δεδομένων, Εφαρμογή, Παρουσίαση (user interface), Χρήστες (διασυνδεόμενοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης). Ο εκτεταμένος ΗΦΥ περιλαμβάνει επιπλέον δεδομένα προσαρμοσμένα στους ασθενείς με μελάνωμα: φωτότυπο δέρματος, κληρονομικότητα, εξεταζόμενη περιοχή σώματος, προϋπάρχον σπίλος, χαρακτηριστικά υπόπτου σημείου (ασυμμετρία, αλλαγή μεγέθους, κλπ). Τα δεδομένα δερματοσκόπησης που χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρο αξιολόγησης  των υπόπτων παθήσεων, προέρχενται από εικόνες αλλοιωμένου δέρματος και περιλαμβάνουν 972 περιπτώσεις σπίλων και 69 περιπτώσεις μελανώματος, για τα οποία υπολογίστηκαν χαρακτηριστικά ορίων (borders), χρώματος και υφής. Τα μοριακά δεδομένα περιλαμβάνουν δεδομένα γονιδιακής έκφρασης που δημιουργήθηκαν με ανάλυση μικροσυστοιχιών (microarray) και δεδομένα γονιδιακής αλληλουχίας (WGS, WES). Για την αξιολόγηση του προτεινόμενου σχήματος αρχιτεκτονικής, δημιουργήθηκε σύνολο μοριακών και κλινικών (από απεικονιστικά δεδομένα) δεδομένων για περιπτώσεις μελανώματος, με χρήση 2 αλγορίθμων (uniform & bootstrap data imputation) έλλειψης τιμών (missing data).

Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα για την αξιολόγηση της απόδοσης της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής επιβεβαιώνουν την καλή απόδοση των απεικονιστικών χαρακτηριστικών του συστήματος, επιλεγμένων με κριτήριο τη συσχέτιση τους με τη γονιδιακή υπογραφή, όσον αφορά στην διάκριση καλοηθών και κακοηθών δειγμάτων, συνιστώντας έναν βελτιωμένο ταξινομητή. Συμπεράσματα: Η μελέτη συμπεραίνει ότι το προτεινόμενο καινοτόμο σχήμα, που αποτελεί επέκταση του σύγχρονου ΗΦΥ, ενσωματώνοντας δεδομένα ΗΦΥ, με μεγάλου όγκου μοριακά -omic δεδομένα, απεικονιστικά δεδομένα και κλινικές παρατηρήσεις, ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη κλινικών αποφάσεων για ασθενείς με μελάνωμα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην εξατομικευμένη θεραπεία αντίστοιχων περιπτώσεων.
 
Σχήμα 1.