Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Ραντεβού - eRDV στις μονάδες ΠΕΔΥ και στα Κέντρα Υγείας για τους πολίτες

Η Datamed, σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΤΕ, και πιστή στον στρατηγικό της στόχο για ανάπτυξη και ολοκλήρωση εθνικών εφαρμογών υγείας, έχει υλοποιήσει με πλήρη επιτυχία, για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ, στα πλαίσια του έργου της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Ραντεβού – eRDV, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού σε όλες πλέον τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το σύστημα ήδη από το 2015 επιτρέπει το κλείσιμο ραντεβού από τους πολίτες μέσω των προκαθορισμένων 5ψήφιων αριθμών, με μικρή χρέωση, ενώ από τον Δεκέμβρη του 2016 παρέχεται πλέον η δυνατότητα δωρεάν «κλεισίματος» ραντεβού σε όλες τις μονάδες ΠΕΔΥ και στα περισσότερα Κέντρα Υγείας, απευθείας από τους πολίτες όλης της χώρας. Το σύστημα αυτό αποτελεί την πλέον καινοτόμα εφαρμογή εξυπηρέτησης των πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με άλλα λόγια οι πολίτες μπορούν πλέον να κλείνουν ραντεβού με όλες τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε καλώντας σε έναν από τους 5ψήφιους αριθμούς, είτε επισκεπτόμενοι ένα ΚΕΠ ή μια μονάδα υγείας, είτε επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική σελίδα http://rdv.ehealthnet.gr, εντελώς δωρεάν. Συγκεκριμένα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν τη Μονάδα ΠΕΔΥ και ΚΥ, την ειδικότητα ή ακόμα και το γιατρό και εντελώς δωρεάν να «κλείσουν» το ραντεβού τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπίσουν το κοντινότερο σημείο φροντίδας και να επιλέξουν το χρονικά συντομότερο ραντεβού.

Η ασφαλής πρόσβαση – πιστοποίηση στην υπηρεσία πραγματοποιείται εύκολα με την εισαγωγή των κωδικών που χρησιμοποιούνται στο taxisnet για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ενώ το σύστημα τροφοδοτείται συνεχώς με τη διαθεσιμότητα των μονάδων ΠΕΔΥ και των ΚΥ.

Σύντομα, το εθνικό αυτό σύστημα θα επεκταθεί και προς τους ιδιώτες γιατρούς με τους τελευταίους να έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν την διαθεσιμότητά τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού είτε για ιδιωτικό ραντεβού είτε για ραντεβού μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να εμφανίζονται στις αναζητήσεις των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οφέλη τόσο για τους ασφαλισμένους πολίτες, όσο και για το σύστημα υγείας γενικότερα είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα αισθητά από την πρώτη στιγμή. Από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουν κλειστεί συνολικά περίπου 10.000.000 ραντεβού, ενώ υπολογίζεται ότι με την καινοτόμα υπηρεσία δωρεάν προγραμματισμού ραντεβού απευθείας από τους πολίτες, οι ασφαλισμένοι έχουν εξοικονομήσει περισσότερα από € 4.000.000, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το νούμερο αυτό αυξάνεται προοδευτικά, όσο οι χρήστες εξοικειώνονται με τη νέα πλατφόρμα και διευρύνεται η χρήση της, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν πλέον την online δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα, έναντι των επί πληρωμή 5ψήφιων αριθμών.

Πέραν της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Ραντεβού, η ομάδα της Datamed, μέσω της συνεργασίας της με τον Όμιλο Εταιριών ΟΤΕ, συμμετείχε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των εθνικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ, όπως το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας, τον Εθνικό Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και τη Συγκατάθεση Ασθενή, εφαρμογές εθνικής εμβέλειας, οι οποίες θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.